Rozdelenie ETF

Počet čítaní: 1533
Vytlač do PDF


Existujú tisíce rôznych ETF takmer na všetky možné produkty. Poďme si ich teda rozdeliť podľa zamerania. Nasledujúci zoznam ponúka rozdelenie ETF:

Indexové ETF


Indexové ETF sledujú hlavné akciové indexy ako Dow Jones Index, S&P500, DAX, Nikkei... Ich cieľom je kopírovať výkonnosť týchto indexov a tak dať investorom možnosť participovať na pohybe trhu.

Sektorové ETF

Sektorové ETF sledujú rôzne odvetvové indexy a dávajú tak investorovi možnosť participovať iba na vybraných odvetviach ako napríklad priemysel, poľnohospodárstvo alebo služby.

Regionálne ETF

Pri regionálnych ETF investujeme do akcií firiem z určitého regiónu ako napríklad európske akcie, akcie krajín BRICu, brazílske akcie alebo akcie rozvíjajúcich sa krajín.

Štýlové ETF


Pre tých, ktorí by radi investovali do určitého typu firiem, sú k dispozícií štýlové ETF, ktoré ponúkajú firmy s rôznou kapitalizáciou (large-cap, small-cap, mid-cap) alebo firmy rastové (reinvestujú svoj zisk) alebo hodnotové (vyplácajú zisk na dividendách).

Komoditné ETF


Komoditné ETF sú už úplne iným typom investície. Existuje mnoho komoditných ETF, ktoré sa snažia kopírovať cenu komodít a to buď tak, že nakupujú deriváty na komodity (najmä futures) alebo aj priamo komoditu (napríklad zlato a striebro).

Menové ETF

Pokiaľ chceme diverzifikovať svoju hotovosť do rôznych mien, tak môžeme nakúpiť ETF zamerané na koše jednotlivých mien. Dlhodobo kupovať a predávať tak môžeme doláre, eurá, libry atď..

Dlhopisové ETF

Pre tých, ktorí by radi využívali investovanie do dlhopisov, avšak nemajú k tomu potrebný kapitál, sú určené dlhopisové ETF, ktoré obsahujú širokú škálu podkladových dlhopisov od krátkodobých po dlhodobé a od štátnych cez korporátne.

Inverzné ETF


Tieto ETF sú špecifickou kategóriou ETF, ktoré dávajú možnosť investorovi predávať aktíva na krátko, t.j. participovať na poklese aktíva. Pokiaľ napríklad nakúpime inverzné ETF na akciový index, tak toto ETF získava na hodnote, keď akciový index klesá.

Pákové ETF


Dávajú investorovi možnosť obchodovať s pákovým efektom 2x-5x vyšším ako je jeho reálny kapitál.

--image0--



Dátum vytvorenia: 07.09.10 13:40

Hodnotenie
Hodnotenie:
0 (0)
Kľúčové slová:

Upozornenie: Vstupom na internetové stránky spoločnosti TRIM Broker, s.r.o. (IČO: 35 867 302, Jarošova 1, Bratislava, Slovenská republika), ďalej len "spoločnosť", súhlasíte s podmienkami používania webových stránok spoločnosti. Obchodovanie a investovanie na finančnom trhu je rizikové a nie je vhodné pre každého. Zvážte preto možné dopady a riziká takýchto činností ešte pred tým, než začnete obchodovať. S obchodovaním na finančnom trhu sa spája riziko možných strát. Spoločnosť vykonáva činnosť samostatného finančného agenta v sektore kapitálového trhu, ktorá sa týka výhradne len prevoditeľných cenných papierov, dlhopisov a prevoditeľných cenných papierov zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Spoločnosť nezodpovedá za správnosť a úplnosť údajov a informácií tu zverejnených. Informácie tu uvádzané neposkytujú daňové, právne a ani investičné poradenstvo, neposkytujú žiadnu záruku alebo tvrdenie, že by bolo na ich základe možné profitovať alebo limitovať potenciálne straty. Spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené užívaním informácií vypracovaných, zverejňovaných alebo ďalej rozširovaných spoločnosťou na svojej internetovej stránke. Viac v upozornení na riziká. TRIM Broker, a.s. je registrovaným finančným sprostredkovateľom v sektore kapitálového trhu v Registri finančných agentov Národnej banky Slovenska pod číslom 112504. Viac v právnom vyhlásení. Services of company TRIM Broker, a.s. are not solicited to US customers.