Schopnosť 1: Spoznajte svoju vášeň

Počet čítaní: 2351
Vytlač do PDF


Toto je druhá časť z knihy Dômyslený obchodník o desiatich rozhodujúcich schopnostiach potrebných pre úspešné obchodovanie. Prvá časť.

Možno vás prekvapilo, že vášeň v tomto príklade pokladám za „schopnosť“. Vášeň je výrazná emócia, oduševnená a silná túžba po niečom. Je nevyhnutná pri motivácií, aby ste sa stali excelentným v tom, čo sa rozhodnete robiť. Rovnako ako kvasnice vo vnútri chleba spôsobujú, že chlieb vykysne, vášeň je sila vo vašom vnútri, vďaka ktorej sa sústredíte na svoje ciele tak dlho, až pokým sa nedostaví úspech.

Vášeň je prvou schopnosťou dômyselného obchodníka, ktorú budete musieť rozvíjať. Bez vášne bude len veľmi ťažké robiť pokroky vo vašej kariére obchodníka. Som si istý, že ste už veľakrát počuli, že rozhodujúce je, aby ste robili to, čo milujete. V takom prípade sa pre vás práca stáva niečím, čo vás baví. A preto každý deň, keď sa zobudíte, sa tešíte na ďalšiu možnosť robenia toho, čo robiť milujete.

Prečo teda považujem vášeň za “schopnosť“? Je to práve tým, že ju môžete v sebe rozvíjať. To, čo robíte, sa milovať naučiť môžete.

Pokiaľ ide o obchodovanie, existuje nespočetne veľa rôznych štýlov, metodík a trhov a tak má každý obchodník možnosť nájsť konkrétny štýl, ktorý najviac vyhovuje jeho osobnosti.

Pre niektorých ľudí je napríklad vzrušujúce sedieť celý deň za počítačom a vstupovať a vystupovať z pozícií pri rôznych príležitostiach, ktoré sa naskytnú na 5-minútovom grafe. Pre iných je zase oveľa zaujímavejšie nakúpiť alebo predať komodity alebo akcie a držať pozíciu až pokým nedostanú signál na výstup, čo môže byť až o niekoľko dní alebo týždňov.

Keďže slovo „obchodovanie“ znamená nakupovať a predávať, zvyčajne za účelom špekulatívnych ziskov, zdá sa logické, že na to, aby ste boli dobrým kupcom alebo predajcom, musíte tento proces milovať natoľko, že ho budete chcieť opakovať stále dokola.

Každý obchod, ktorý spravíte by mal byť z oblasti vášho záujmu – z oblasti, ktorá vás fascinuje. Napríklad ak sa zaujímate o firmy, zaujíma vás to ako tieto firmy riadia svoj biznis a máte pocit, že rozumiete ich biznis modelu a trhu, na ktorom konkrétna firma operuje, potom budete mať určite pri nakúpe alebo predaji akcií danej firmy určite výhodu. Ak je toto vašou vášňou a ak je toto to, čo radi študujete a analyzujete, tak je potom práve toto oblasť, na ktorú by ste sa mali pri obchodovaní sústrediť.

Naopak, možno sa zaujímate o správy a o to, ako reagujú určité komodity, akcie alebo meny. Tento záujem je to, čo by ste mali pretaviť do vášho obchodného štýlu a metodiky. Pre iných obchodníkov je zase zaujímavým nakupovanie alebo predávanie na základe signálov vygenerovaných podľa formácií a indikátorov. A práve pri takomto obchodnom štýle sú odhodlaní vynaložiť čo najviac energie.

Práve tu je kľúčové pochopiť, že to nie je metodika, ale práve entuziazmus a túžba zamestnávať seba samého niečím, čo robiť milujete.

Veľa obchodníkov začína s obchodovaním preto, že majú pocit, že prostredníctvom obchodovania si môžu privyrobiť extra peniaze. Iní zase začínajú obchodovať preto, že sa im páči životný štýl, ktorý je s obchodovaním spojený, ako je napríklad práca z domu, alebo možnosť obchodovania na trhu prostredníctvom internetu. Toto sú dôvody, prečo niektorí zvažujú obchodovanie ako povolanie. Avšak obchodovanie musí byť pre vás takisto výzvou. V obchodovaní, či už ide o akcie, komodity alebo meny, musíte vidieť niečo, čo spôsobí, že obchodovaním budete chcieť tráviť mnoho hodín.

Obchodovanie si vyžaduje prípravu, plánovanie a tréning. Vyžaduje si takisto štúdium a analýzu za účelom nadobudnutia hlbšieho porozumenia trhov. V snahe o dosiahnutie dostatočnej prípravy a plánovania, musíte naozaj oduševnene chcieť. Bez oduševnenia je veľmi ťažké zostať sústredený a vytrvalý. Odporúčam vám, aby ste zvážili všetky oblasti, o ktoré sa zaujímate, a práve od toho sa na začiatku odrazili.

Akonáhle objavíte to, v čom ste prirodzene dobrí, zistíte, že je omnoho jednoduchšie pripraviť svoj obchodný plán a takisto bude jednoduchšie sa podľa neho riadiť.

„Nie je dôležité, či máte alebo nemáte pravdu, dôležité je, koľko zarobíte keď máte pravdu a koľko stratíte, keď sa mýlite.“ (George Soros)

„Nasledujte svoju vášeň a úspech bude nasledovať vás.“ (Arthur Buddhold)



Dátum vytvorenia: 26.05.15 13:51

Dátum aktualizácie: 01.06.15 15:18

Hodnotenie
Hodnotenie:
5.00 (2)
Kľúčové slová:

Upozornenie: Vstupom na internetové stránky spoločnosti TRIM Broker, s.r.o. (IČO: 35 867 302, Jarošova 1, Bratislava, Slovenská republika), ďalej len "spoločnosť", súhlasíte s podmienkami používania webových stránok spoločnosti. Obchodovanie a investovanie na finančnom trhu je rizikové a nie je vhodné pre každého. Zvážte preto možné dopady a riziká takýchto činností ešte pred tým, než začnete obchodovať. S obchodovaním na finančnom trhu sa spája riziko možných strát. Spoločnosť vykonáva činnosť samostatného finančného agenta v sektore kapitálového trhu, ktorá sa týka výhradne len prevoditeľných cenných papierov, dlhopisov a prevoditeľných cenných papierov zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Spoločnosť nezodpovedá za správnosť a úplnosť údajov a informácií tu zverejnených. Informácie tu uvádzané neposkytujú daňové, právne a ani investičné poradenstvo, neposkytujú žiadnu záruku alebo tvrdenie, že by bolo na ich základe možné profitovať alebo limitovať potenciálne straty. Spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené užívaním informácií vypracovaných, zverejňovaných alebo ďalej rozširovaných spoločnosťou na svojej internetovej stránke. Viac v upozornení na riziká. TRIM Broker, a.s. je registrovaným finančným sprostredkovateľom v sektore kapitálového trhu v Registri finančných agentov Národnej banky Slovenska pod číslom 112504. Viac v právnom vyhlásení. Services of company TRIM Broker, a.s. are not solicited to US customers.