Saxo Akadémia: 4. Čo je to marža?

Počet čítaní: 2625
Vytlač do PDF


Marža sú v podstate požičané peniaze. Marža umožňuje obchodníkom s CFD obchodovať na páku.

Napríklad, ak by ste pomocou CFD obchodovali akcie v hodnote $10,000 a CFD poskytovateľ nastavil 10% maržu, potom budete na svojom účte potrebovať maržu alebo zábezpeku v hodnote $1,000. Poďme sa pozrieť na príklad.

Chcete nakúpiť akcie spoločnosti ABC, ktoré sa obchodujú za $10 za kus. Veríte, že cena akcie bude stúpať a preto chcete investovať, chcete nakúpiť 1,000 akcií. Pri tradičnom obchodovaní s akciami by vás tento obchod stál $10,000. $10 x 1,000 plus náklady spojené s týmto obchodom. Takže kúpite akcie a ich cena pôjde hore na $11 za akciu a vtedy sa rozhodnete, že ich predáte a preto dostanete za ne naspäť $11,000. To znamená, že váš profit je $1,000 – ak ignorujeme náklady spojené s obchodovaním. Váš zisk $1,000 pri počiatočnom výdavku $10,000 predstavuje 10% zisk.

Ale ak by ste tento istý obchod spravili pomocou CFD, malo by to iný účinok. Povedzme, že váš CFD poskytovateľ má na akcie spoločnosti ABC stanovenú 10% maržu, takže na nákup akcií v hodnote $10,000 potrebujete na účte zábezpeku v hodnote $1,000. Ako išli akcie hore na $11 a vy ste uzavreli svoju CFD pozíciu, je váš zisk tak ako pri tradičnom obchode s akciami $1,000. Avšak je v tom kľúčový rozdiel. Vaša investícia bola $1,000 a váš zisk je $1,000 a preto namiesto 10% návratnosti investície by vám CFD dalo 100% zisk.

Je zrejmé, že obchodovanie CFD má výhody avšak majte sa na pozore. Maržové obchodovanie má dve stránky. Zatiaľ čo vaše potenciálne zisky sa môžu znásobovať vďaka tomu, že ste pri vašej CFD pozícií nemuseli zaplatiť za akcie plnú hodnotu, podobne aj vaše straty budú potenciálne vyššie. Marže takisto vystavujú investora viacerým osobitým rizikám, ako sú napríklad úrokové platby za využitie požičaných peňazí.

Je nevyhnutné, aby ste ako investor rozumeli výhodám ale aj nevýhodám akéhokoľvek finančného inštrumentu skôr ako začne obchodovať.



Dátum vytvorenia: 23.06.15 11:43

Dátum aktualizácie: 23.06.15 11:45

Hodnotenie
Hodnotenie:
5.00 (1)
Kľúčové slová:

Upozornenie: Vstupom na internetové stránky spoločnosti TRIM Broker, s.r.o. (IČO: 35 867 302, Jarošova 1, Bratislava, Slovenská republika), ďalej len "spoločnosť", súhlasíte s podmienkami používania webových stránok spoločnosti. Obchodovanie a investovanie na finančnom trhu je rizikové a nie je vhodné pre každého. Zvážte preto možné dopady a riziká takýchto činností ešte pred tým, než začnete obchodovať. S obchodovaním na finančnom trhu sa spája riziko možných strát. Spoločnosť vykonáva činnosť samostatného finančného agenta v sektore kapitálového trhu, ktorá sa týka výhradne len prevoditeľných cenných papierov, dlhopisov a prevoditeľných cenných papierov zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Spoločnosť nezodpovedá za správnosť a úplnosť údajov a informácií tu zverejnených. Informácie tu uvádzané neposkytujú daňové, právne a ani investičné poradenstvo, neposkytujú žiadnu záruku alebo tvrdenie, že by bolo na ich základe možné profitovať alebo limitovať potenciálne straty. Spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené užívaním informácií vypracovaných, zverejňovaných alebo ďalej rozširovaných spoločnosťou na svojej internetovej stránke. Viac v upozornení na riziká. TRIM Broker, a.s. je registrovaným finančným sprostredkovateľom v sektore kapitálového trhu v Registri finančných agentov Národnej banky Slovenska pod číslom 112504. Viac v právnom vyhlásení. Services of company TRIM Broker, a.s. are not solicited to US customers.