Backwardácia

Počet čítaní: 1710
Vytlač do PDF


Trh je v backwardácii vtedy, pokiaľ cena nasledujúceho kontraktu je nižšia ako cena predchádzajúceho kontraktu futures. Backwardácia je síce typická pre výnosové Futures (napríklad na akciové indexy), avšak môže platiť aj pre ostatné komodity. Nasledujúci graf zobrazuje budúce ceny kontraktov Futures na meď.

med v backwardacii

Na tomto grafe vidíme netypickú udalosť - budúce kontrakty medi sú lacnejšie ako tie súčasné. Prečo? Odpoveďou je nedostatok medi na trhu. V prípade, že je na trhu veľký nedostatok komodity, tak je súčasná cena vyššia ako tá budúca. Vtedy náklady na skladovanie nehrajú rolu a nákupcovia sú ochotní platiť viac za cenu medi teraz ako za rok. Takáto krivka ponúka výnosnú bezrizikovú obchodnú stratégiu pre držiteľov medi, kedy ju môžu predať za vyššiu cenu na trhu a nakúpiť lacné neskoršie futures.

Aby situácia nebola tak jednoduchá, tak nám ďalší graf ukazuje špecifický príklad, kde vidíme spojenie backwardácie a kontanga na jednej komodite. Jedná sa o zemný plyn. Dôvodom cyklickej backwardácie je sezónnosť tejto komodity, keďže zemný plyn sa prakticky nedá uskladniť. Jeho cena tak dosahuje maximum v najchladnejších mesiacoch v roku.

Backwardácia a kontango na zemnom plyne



Dátum vytvorenia: 06.06.10 22:53

Hodnotenie
Hodnotenie:
0 (0)
Kľúčové slová:

Upozornenie: Vstupom na internetové stránky spoločnosti TRIM Broker, s.r.o. (IČO: 35 867 302, Jarošova 1, Bratislava, Slovenská republika), ďalej len "spoločnosť", súhlasíte s podmienkami používania webových stránok spoločnosti. Obchodovanie a investovanie na finančnom trhu je rizikové a nie je vhodné pre každého. Zvážte preto možné dopady a riziká takýchto činností ešte pred tým, než začnete obchodovať. S obchodovaním na finančnom trhu sa spája riziko možných strát. Spoločnosť vykonáva činnosť samostatného finančného agenta v sektore kapitálového trhu, ktorá sa týka výhradne len prevoditeľných cenných papierov, dlhopisov a prevoditeľných cenných papierov zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Spoločnosť nezodpovedá za správnosť a úplnosť údajov a informácií tu zverejnených. Informácie tu uvádzané neposkytujú daňové, právne a ani investičné poradenstvo, neposkytujú žiadnu záruku alebo tvrdenie, že by bolo na ich základe možné profitovať alebo limitovať potenciálne straty. Spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené užívaním informácií vypracovaných, zverejňovaných alebo ďalej rozširovaných spoločnosťou na svojej internetovej stránke. Viac v upozornení na riziká. TRIM Broker, a.s. je registrovaným finančným sprostredkovateľom v sektore kapitálového trhu v Registri finančných agentov Národnej banky Slovenska pod číslom 112504. Viac v právnom vyhlásení. Services of company TRIM Broker, a.s. are not solicited to US customers.