Úvod do obchodovania opcií

Počet čítaní: 2280
Vytlač do PDF


Opcie sú nesmierne užitočným nástrojom sofistikovaného obchodníka. Práve pomocou opcií dokážeme veci, ktoré sú bez nich nepredstaviteľné: či už sa jedná o vysoko špekulačné obchody alebo naopak, zabezpečovanie svojho rizika. Jednoducho, svet s opciami je úplne iný ako svet bez nich.

Avšak naučiť sa ich používať nie je jednoduché. Nie je to ani otázka rôznych typov opcií, ako skôr ich podstaty. Historicky sa používali najmä klasické vanilkové opcie CALL a PUT. Neskôr sa k nim pridali rôzne exotické opcie, ktoré dokážu toho oveľa viac. Avšak bez pochopenia základných vanilkových  opcií  nie je možné správne pochopiť a oceniť žiadne ďalšie opcie. Práve preto sa budeme na začiatku venovať hlavne vanilkovým opciám.

CALL a PUT v skratke

Ak máme vysvetľovanie opcií výrazne zjednodušiť, tak zatiaľ uvažujme iba o nákupe opcií. Nákup opcie CALL používam v prípade, keď predpokladám, že cena aktíva bude rásť. Preto ak predpokladám, že zlato bude rásť, tak nakúpim CALL opcie na zlato. Naopak, PUT opciu nakupujem vtedy, keď predpokladám, že aktívum bude klesať. Preto, keď chcem profitovať z poklesu ceny ropy, tak nakúpim PUT opciu.

Presnejšie povedané, nákup CALL opcie znamená, že máme právo nakúpiť aktívum za vopred dohodnutú cenu. Preto ak nakúpime CALL opciu na zlato s realizačnou cenou 1500USD, potom mám právo nakúpiť zlato za 1500 dolárov, nezávisle od toho, kde sa cena nachádza. Preto ak sa bude zlato obchodovať na úrovni 2000 dolárov, tak CALL opcia nám dáva právo nakúpiť zlato na úrovni 1500USD.

Naopak, PUT opcia nám dáva práva predať aktívum za vopred stanovenú cenu.  Preto ak nakúpime PUT opciu na úrovni 70 dolárov a cena ropy klesne na 50USD, potom máme právo predať aktívum za 70 dolárov, čím sme dosiahli zisk 20 dolárov.   Samozrejme, pokiaľ sa bude ropa obchodovať na úrovni 80 dolárov, tak právo, ktoré nám dáva opcia nevyužijeme, pretože bude pre nás výhodnejšie predať ropu priamo na trhu. opcia je právo, nie povinnosť.

Opčná prémia

Nákup opcie samozrejme nie je zadarmo. Na to, aby sme opčné právo mohli získať, tak musíme zaň zaplatiť. Každá nakúpená opcia preto niečo stojí a to určuje opčná prémia. Práve veľkosť opčnej prémie určuje, či sa nám opcia oplatí kúpiť alebo predať. Zaplatením opčnej prémie získavame právo nakúpiť pri opcií CALL a predať pri opcií PUT aktívum za dopredu určenú cenu na vopred určenú dobu.

Viac si o všetkých uvedených pojmoch, ich detailoch a štruktúrach povieme v nasledujúcich článkoch.



Dátum vytvorenia: 28.02.10 12:39

Hodnotenie
Hodnotenie:
0 (0)
Kľúčové slová:

Upozornenie: Vstupom na internetové stránky spoločnosti TRIM Broker, s.r.o. (IČO: 35 867 302, Jarošova 1, Bratislava, Slovenská republika), ďalej len "spoločnosť", súhlasíte s podmienkami používania webových stránok spoločnosti. Obchodovanie a investovanie na finančnom trhu je rizikové a nie je vhodné pre každého. Zvážte preto možné dopady a riziká takýchto činností ešte pred tým, než začnete obchodovať. S obchodovaním na finančnom trhu sa spája riziko možných strát. Spoločnosť vykonáva činnosť samostatného finančného agenta v sektore kapitálového trhu, ktorá sa týka výhradne len prevoditeľných cenných papierov, dlhopisov a prevoditeľných cenných papierov zahraničných subjektov kolektívneho investovania. Spoločnosť nezodpovedá za správnosť a úplnosť údajov a informácií tu zverejnených. Informácie tu uvádzané neposkytujú daňové, právne a ani investičné poradenstvo, neposkytujú žiadnu záruku alebo tvrdenie, že by bolo na ich základe možné profitovať alebo limitovať potenciálne straty. Spoločnosť nenesie zodpovednosť za žiadne straty spôsobené užívaním informácií vypracovaných, zverejňovaných alebo ďalej rozširovaných spoločnosťou na svojej internetovej stránke. Viac v upozornení na riziká. TRIM Broker, a.s. je registrovaným finančným sprostredkovateľom v sektore kapitálového trhu v Registri finančných agentov Národnej banky Slovenska pod číslom 112504. Viac v právnom vyhlásení. Services of company TRIM Broker, a.s. are not solicited to US customers.